31 Mart 2008 Pazartesi

Gribe yakalandım


Cuma gününden beri ağır bir grip geçiriyorum, en kısa zamanda iyileşip tekrar aranızdayım.Hastayken vakit hiç geçmiyor, bütün kemiklerinim ağrıması da cabası.Yatmaktan o kadar sıkıldım ki anlatamam.Allah cümlemizi daha kötü hastalıklardan korusun.
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

26 Mart 2008 Çarşamba

Havucun Faydaları

HAVUCUN YARARLARI


Maydonozgiller familyasından, iki yıllık otsu bitki ve bitkinin sebze olarak değerlendirilen kökleri. Anayurdunun Afganistan ve komşu ülkeler olduğu sanılıyor.

HAVUÇ:uzmanlar, havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, peklik giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor. Kansızlık halinde, sabah, öğle, akşam taze çıkarılmiş 1 çay bardağı havuç suyu içilmesi, suyu çıkarılamazsa ince rendelenmesi ve iyice çiğnenerek yenilmesi öneriliyor. Mide ve barsak kanamalarında da havuç suyunun çok faydalı olduğunu ifade eden uzmanlar, havucun, özel şekeri, A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, ona rahatsızlığında kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığını vurguluyor

*A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin bir ürün olan havuç, çiğ olarak ya da pişirilerek tüketilir.
*Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard’ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor.
*Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür.
*Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor.
*Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
* Mide ve bağırsak kanamalarını önler,
* Kansızlığı giderir,
*Anne sütünü arttırır,
*Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir,
*İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür,
* Ülserdeki şikayetleri giderir.
* Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
*Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi. .


Havuç Nasıl Kullanılır? Havucun kökü, yaprakları ve tohumları kullanılır. Ayrıca havuçun suyu ve turşusu da tüketilir. Kurutulmuş tohumları kaynatılarak yapılan çay iştah açar ve anne sütünü arttırır. Havuç tohumu, ayrıca aybaşı kanamalarına da iyi gelir. Rendelenmiş havuca limon suyu katılarak hazırlanan maske özellikle yağlı ciltlere çok faydalıdır. Havuç suyu mide ve bağırsak hastalıklarına da faydalıdır.


Kaynak:Netten alıntı


ABD'li uzmanlar, ekstra kalsiyum sağlayan genetiği değiştirilmiş havuç ürettiler. ABD'nin Texas eyaletindeki Baylor Tıp Fakültesi'nden bir ekibin araştırmasında geliştirilen süper havuç, yiyenlere normalinden yüzde 41 fazla kalsiyum sağlıyor.Araştırmacıların, normal beslenmeye, kemik zayıflığı ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavisine yardımcı ekstradan kalsiyum desteği yapması amacıyla geliştirilen havucun, tüketici sağlığı açısından bazı testlere tabi tutulması gerekiyor.

Kaynak: veteknoloji












İngiltere'de beyaz havuç üretildi.

Yorkshire'da üretilen beyaz renkli havuç, bildiğimiz turuncu renkli havuçtan daha tatlı ve sulu, ancak gelenekçi tüketicilerin bunu zor benimseyeceği öne sürülüyor."Beyaz Saten" adıyla pazarlanan havuçları tezgahlarına koyan Asda marketlerinin yetkilisi Paul Lei ise, "Bu, havuçun yüzyıllardan bu yana geçirdiği en büyük değişiklik. Noel yaklaşırken Beyaz Saten'in en çok satan sebzelerimizden biri olacağından eminim" dedi.Havuç, 16. yüzyılda Hollandalılar tarafından turuncu rengi üretilinceye kadar birkaç ayrı renkte yetişiyordu. O günlerden günümüze turuncu rengi kalıcı oldu ve büyük ticari başarı yakaladı. Turuncu havuç, yüksek oranda gözlere ve cilde iyi gelen betakaroten ihtiva ediyor.

Kaynak:Netten alıntı

21 Mart 2008 Cuma

Dereotlu Kek

Dere otlu keki ilk yapışım.Dere otunu ilk aldığımda kokusundan dolayı acaba acı bir tat verir mi diye düşündüm.Demetin çeyreğini kullandım sadece ama hiç acı tat vermedi.Asıl tarifte 1 su bardağı rende kaşar da vardı, evde kaşar olmadığı için kullanmadım.









Malzemeler:

5 yumurta
1 çay bardağı + yarım çay bağdağından bir parmak fazla süt
2,5 çay bardağı sıvı yağ
1 kase beyaz peynir
Yarım demet dereotu
1,5 paket kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı tuz (peynirim tuzlu olduğu için az koydum
Aldığı kadar un

Yapılışı:

Yumurta, süt ve sıvı yağı çırptım.Un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek ilave ettim.Ezdiğim peyniri, doğradığım dereotunu da ekleyip yağladığım kalıba döktüm ve fırına verdim.

AFİYET OLSUN

19 Mart 2008 Çarşamba

Mevlid Kandili



Mevlid kelimesinde "doğum" mânası vardır. Kandil kelimesinde de, belli günlerde yakılan aydınlık mânası bahis mevzuu. İkisini bir araya getirip de Mevlid Kandili dediğimizde, Resûlüllah`ın doğum gecesinde minarelerde yakılan kandiller hâtıra gelmektedir. Müslümanlar, her sene Rebiü`l-evvel ayının on ikinci gecesine giriş teşkil eden geceyi dinî merasimlerle ihyâ eder, farklı bir huzur ve neş`eyle tes`id etme titizliği gösterirler. Kandillerle donatılan camiler bu niyetle dolar, taşar...
- Neler yaparlar? Geceyi bir kendi açılarından, bir de çocukları açısından düşünürler. Kendi açılarından düşünürken ibâdetleri, çevredeki konu komşuya yardımları, çeşitli iyilikleri hatırlar, farklı bir yardım anlayışında olurlar. Çocukları açısından ise, çok dikkatli olurlar. Mâsum dimağlarda gecenin güzel bir hatıra olarak kalmasını temin edecek çarelere başvururlar. Nitekim o günde çocukların sevineceği şeyler alırlar, hoşlarına gidecek sohbetler tertip ederler, gecenin, zihinlerinde tatlı bir hâtıra olarak kalmasını temin ederler.


Kaynak: http://www.dinibilgiler.gen.tr/index.php?s=sayfa&id=163

17 Mart 2008 Pazartesi

''Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 19'' Bir Taşla İki Kuş

Çocuklar farklı şekillerde ki kurabiyelere bayılıyorlar.Bu kurabiyeyi kesinlikle tavsiye ederim, çok şirin duruyor.Bu tarifi esranın sitesinden aldım.Kirpi, kelebek ve kurbağa şekilleri var.Kirpinin içinin pişmemesi ihtimaline karşı tarifi biraz değiştirdim.Kurbağayı da aynı yöntemle yapabilirsiniz.Benim yaptığım kurbağa bişeye benzemediği için fotosunu koymadım :)


Bu haftaki ev sahibimiz yemekgüncesi bol tarifli bir etkinlik diliyorum, kolay gelsin.







Malzemeler:

130 gr. margarin (oda sıcaklığında)
Yarım su bardağı pudra şekeri
1,5 su bardağı un
Kakao
Kirpi için fıstık içi

Yapılışı:

Malzemeleri yoğurup özlü bir hamur elde ettim.Hamurdan bir parça kirpi için ayırdım, kalan hamurun yarısına yeterince (1 yemek kaşığı kadar) kakao ekleyip yoğurdum.Hamurları yarım cm. kalınlığında oklavayla açıp üst üste koydum.Kakaolu hamur içeride kalacak şekilse rulo yaptım.Roloyu iki eşit parçaya böldüm.




Şekilde ki gibi yanyana koydum ve bir santim kalınlığında kestim.









Ortasından iki parmağımla bastırdım ve fırına verdim.











Kirpilere gelince, ilk önce ceviz büyüklüğün de bir parça alıyoruz.Kereviç gibi içini açıp 1 tatlı kaşığı fıstık koyuyoruz.











Alttaki resimdeki gibi şekil veriyoruz.Malesef son aşamasını resimlemeyi unutmuşum bir makasla ağzını ve dikenlerini yapıyoruz, esranın bloğundan bakabilirsiniz.













AFİYET OLSUN

14 Mart 2008 Cuma

Cuma Duası





Cuma gününde makbul bir saat vardır. Duasını bu saate denk getiren Müslümana Allah dilediğini verir. (Hadis-i Şerif)






Ey Âlemlerin Rabbi olan Allah’ımHerkesin gönlünü yaratıp da o gönüllerin isteklerini veren Sensin.Adını konuşmaya başlayan çocuğa öğreten,Sonra o çocuğa adını andıracak rızıkları veren yine Sensin.Biz o çocuk gibi Sen’in lütfuna talip olduk,Bizleri de o gibi layık olabilenlerden kıl.Ömrümüzü, günlerimizi ve bu Cumamızı mübarek kıl.Bizleri doğru olabilen ve de kalabilenlerden eyle!Adının rahmetini öğrenen ve de öğretenlerden kılHuzuruna varırken bir

çocuk timsali gibi çıkabilmeyi nasib eyle .



***Hayırlı Cumalar***



Kaynak: http://www.edebiyatdefteri.com/siir/92554/bir-cuma-duasi.html

13 Mart 2008 Perşembe

Etli börek



Benim gibi yufka açmayı bilmeyenler için hazır yufka çok büyük bir nimet.Artık marketlerde yok yok.Aklımıza gelen gelmeyen herşey var.Dün bir markette baklavalık yufka bile gördüm, bir gün alıp deniycem inşallah.



Malzemeler:
6 hazır yufka
500 gr. az yağlı kıyma
3 orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
Tuz, pul biber, karabiber
İsteğe göre ceviz içi de koyulabilir.Etli iç harçlara çok yakışıyor.
1 yumurta
Üzerine sürmek için ayrıca 2 yumurta sarısı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

1 yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu iyice çırptım.Yufkaları dörde böldüm.Yoğurtlu karışımdan yufkanın her tarafına sürdüm.Uzun kısımlarına harçtan koyup şekildeki gibi sardım.Üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verdim.Altı ve üstü kızarana kadar pişirdim.
AFİYET OLSUN

10 Mart 2008 Pazartesi

Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 18 Kelebekli top kek

.P.d.ç.s etkinliğiyle yeniden bloğumdayım.Ev sahibimiz kadininmutfagi.com/ Geçen hafta ablama gitmiştim hemen bir kek yapalım dedik.Aslında sıradan bir top kek yapıcaktık ama ben yine keki süslemeden duramadım.Daha önce bir blogda görmüştüm kelebek şeklindeki top kekleri, çok hoşuma gitmişti fırsatını bulunca yapıverdim, çocuklar kelebekli haline bayıldılar.



Fotoğrafı büyütmek için üzerine tıklayın












Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Yarım su bardağı çekilmiş fındık
Aldığı kadar un
Yarım paket kremşanti
Kremşantiyi çırpmak için yarım su bardağı süt

Yapılışı:

Yumurta ile şekeri çırpıyoruz.Ardından önce süt ve sıvı yağı sonra un, vanilya, kabartma tozunu eleyerek karıştırıyoruz.Limon kabuğu rendesi ve çekilmiş fındığı da ekleyip kağıt kalıplarda 180 derecede pişiriyoruz.

Kelebeğin yapılışı:

Soğuyan kekleri kalıbından çıkarıyoruz.
Üst kısmından kapak şeklinde kesiyoruz.
Kestiğimiz kapağı kanatları oluşturmak için ortadan kesiyoruz.
Kekin diğer parçasının üst kısmına kremşanti sürüyoruz.
Diğer iki parçayı dik şekilde kremşantinin üzerine yerleştirip süslemesini yapıyoruz.

AFİYET OLSUN



7 Mart 2008 Cuma

Tepside Pizza P.D.Ç.E. 17

Bu haftaki ev sahibimiz sefertasi.blogcu.com/ kolaylıklar diliyorum.Bu pizzayı ablam da yapıp yedik, pizzayla pek aram yoktur ama bu pizza çok hoşuma gitti.Hamurunu ekmek fırınından aldık, baya pratik oldu.

Malzemeler: (büyük yuvarlak borcam tepsiden biraz daha büyüktü tepsimiz)

4 pide veya 2 somun hamuru
75 gr. margarin
1 çay bardağı siyah zeytin
1 çay bardağı yeşil zeytin
1/2 çay bardağı yeşil biber (zeytinler ve biberi doğranmış haliyle ölçtüm)
2 orta boy domates
50 gr. beyaz peynir
1 yumurta
5 adet küçük sosis
1,5 su bardağı rende kaşar
Ceviz büyüklüğünde biber salçası
Yarım çay bardağı sıvıyağ, yeteri kadar tuz.

Yapılışı:
Margarini tepsiye sürdük.Hamuru tepsiye yaydık.Hamurun üzerine, yağla karıştırdığımız salçayı sürdük.Kaşar hariç sırasıyla malzemeleri dizdik.180 derece de altı kızarana kadar pişirdik. (fırında ne kadar kaldığını hatırlayamadım ama çok sürmüyor) Kaşarıda ekleyip, eriyince fırından çıkardık.

AFİYET OLSUN


























4 Mart 2008 Salı

Pembiş Pembiş

Şeker gibi bir model tam seyirlik bence.Bunu süt eltimin komşusu işledi.(büyütmek için üzerine tıklayın)





3 Mart 2008 Pazartesi

Çeşit Çeşit Lif Modelleri

Çeşit çeşit, herbiri diğerinden güzel lif modelleri.Bunları bir komşumuz yaptı görünce hemen fotoğraflarını çektim ve paylaşmak istedim.